-Τι είναι ο «Ματωμένος Γάμος»;
Ο Ματωμένος Γάμος είναι ένα θεατρικό έργο του σπουδαίου ισπανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Federico Garcia Lorca.
Γύρω από ένα ευχάριστο γεγονός, αυτό του γάμου ενός νέου ζευγαριού, ξετυλίγεται ένα κουβάρι από εικόνες και συναισθήματα που μας δείχνει ότι η ζωή του ανθρώπου, τελικά, καθορίζεται από τη μοίρα. Κυρίαρχη θέση στην ιστορία αυτή έχουν ο έρωτας, η βαθιά αγάπη και το αίμα.
Είναι ένα έργο πολύ ανθρώπινο και συγκινητικό, γραμμένο από έναν συγγραφέα που ξέρει καλά να παντρεύει το ανθρώπινο με το μεταφυσικό και να αγγίζει την ψυχή μας δείχνοντας την τραγικότητα της ανθρώπινης ζωής αλλά και τη μαγεία της.
-Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;
ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ
Federico Garcia Lorca
Μετάφραση Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Έφη Σωτηρίου
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνικά: Γιάννης Καματερός
Κοστούμια: Αρχοντία Χατζηλάου
Κομμώσεις: Sindy
Μακιγιάζ: Ευαγγελία Χατζηστάση
Φώτα: Γιώργος Γρηγοριάδης
Ήχος: Ευαγγελία Χατζηστάση
Ηχογραφήσεις: Στηβ Χατζηνικολάου
Πρόγραμμα-Αφίσα: Ιπποκράτης Χαλάς
Διανομή (κατά σειρά εμφάνισης):
Μάνα: Χρύσα Ορφανού
Γαμπρός: Ανδρέας Δαβιδόπουλος
Γειτόνισσα: Εύη Στεργίου
Πεθερά: Στέλλα Κυπραίου
Γυναίκα: Σμαράγδα Κυπραίου
Κορίτσι μικρό: Λίνα Σβύνου
Λεονάρδο: Μιχάλης Πατάκος
Δούλα: Ξένια Πολίτη
Πατέρας: Γιώργος Τυράς
Νύφη: Ελβίρα Καραγιάννη
Κορίτσια: Βίκυ Λέχου, Αργυρώ Λιουδάκη, Χριστίνα Πολίτη, Βαγγελίτσα Σταχίκα, Σοφία Τρύπα,
Παληκάρι: Αχιλλέας Χαλάς
Ξυλοκόποι: Γιάννης Λιάμπας, Ήλια Κιουζέλογλου
Φεγγάρι: Έφη Σωτηρίου
Ζητιάνα: Σμαραγδή Χατζηνικολάου
Ευχαριστούμε θερμά: Το ΔΟΠΑΒΣ και ιδιαιτέρως την κυρία Ειρήνη Χατζηχριστοφή, την αντιπρόεδρο πολιτισμού του για την πολύτιμη βοήθειά της.
ΧΟΡΗΓΟΙ: 1. Πολύκεντρο Θαλασσινού 2. Art Lab / Τελεία και Βάφλα 3. Έκφραση 4. Zero 5. Σχολαρχείο 6. Lydia 7. Ευδοκία 8. Ναός 9. Μαρία Φορόζη Λογοθεραπεύτρια 10. Urban café 11. Λοφάκι 12. Οπτικά Κατράς 13. Μπυραρία 14. Desiree 15. Lilium 16. Όψις (Ευαγγελία Χατζηστάση) 17. Sindy 18. Χατζηχριστοφής
-Πώς λειτουργεί το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου της Κω; Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό; Ποιες διαφορές έχουν η "Σκηνή Α" με τη "Σκηνή Β";
Το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Κω λειτουργεί στο θέατρο - πολυχώρος «Σφαγείο» καθημερινές μετά τις 9 το βράδυ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και σε αυτό μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει, αρκεί να παρουσιαστεί στην αρχή της «σαιζόν» στις συναντήσεις. Η «σαιζόν» ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου με θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις και καταλήγει στις μεγάλες παραστάσεις της άνοιξης/καλοκαιριού. Όλοι οι συμμετέχοντες στο θεατρικό εργαστήρι είναι ευπρόσδεκτοι να πάρουν μέρος σε αυτές εφόσον το επιθυμούν. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνονται συνήθως και άλλες παραστάσεις και από τις δυο σκηνές.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία θεατρική ομάδα που έχει χωριστεί σε δυο σκηνές λόγω του πλήθους των ατόμων που συμμετέχουν. Η Διονυσία Κασίου συντονίζει το εργαστήρι και σκηνοθετεί τις παραστάσεις για την σκηνή Α’ ενώ το τιμόνι της σκηνής Β’ έχει ο Μιχάλης Σβύνος. Τα τελευταία δύο χρόνια η Έφη Σωτηρίου έχει αναλάβει δυο παραστάσεις με την σκηνή Β’, φέτος δε, συντόνισε και το θεατρικό εργαστήρι της Β’ σκηνής. Το εργαστήρι για τη σκηνή Α’ γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 21:00 και για τη σκηνή Β’ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τις ίδιες ώρες. Οι ημέρες και οι ώρες αλλάζουν κατόπιν συνεννόησης στην περίπτωση που στον χώρο του θεάτρου διεξάγεται κάποια εκδήλωση. Η Α’ Σκηνή διατηρεί το δικαίωμα της συμμετοχής στο φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, εκπροσωπώντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Κω.
-Είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις στο «Σφαγείο»;
Οι παραστάσεις και των δυο σκηνών Α’ και Β’ γίνονται συνήθως σε κατάμεστο από κοινό θέατρο, επομένως η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη. Όσον αφορά τις παραστάσεις και τις άλλες δράσεις που φιλοξενούνται στον χώρο του «Σφαγείου», κάθε μία έχει τη δική της διαφορετική δυναμική. Κάνουμε πάντως ότι μπορούμε για να φέρουμε σε επαφή την τοπική κοινωνία με πολιτιστικές δράσεις που αλλιώς δεν θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως αρωγοί μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι χορηγοί των παραστάσεων, που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε καν ο χώρος του «Σφαγείου». Η θετική τους απάντηση σε κάθε μας προσπάθεια, μας αποδεικνύει πως η Κως εκτιμά αυτό που κάνουμε.