Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ είναι το επίκεντρο πολλών ιστοριών της καθημερινότητάς μας. Αλλά οι φήμες γι αυτό, είναι ακόμα περισσότερες. Ποιες από αυτές τις φήμες, όμως, είναι αληθινές;
Καλέσαμε, λοιπόν, στον χώρο μας τον κατάλληλο άνθρωπο, Χρήστο Κανιά, να μας λύσει τις πιο κοινές απορίες για το τι ισχύει και τι όχι.
Ο Χρήστος Κανιάς, μετρ στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, έχει τελειώσει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Ρόδου καθώς και το College of Technology στο Brighton της Αγγλίας όπου ασχολήθηκε λεπτομερώς με τα ποτά και την τέχνη του bartending. Έχει δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Astir Palace, Hilton και Intercontinental ως bartender και στη συνέχεια ως bar manager, καθώς επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σε σκωτσέζικα αποστακτήρια για την παρασκευή ποτών. Είναι, λοιπόν, το σωστό άτομο για να μας πει τι είναι μύθος και τι αλήθεια για το αλκοόλ.
-Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό μας. Γιατί μεθάμε;
-Όταν το αλκοόλ φτάσει στο στομάχι, απορροφάται και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος όπου φτάνει στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Εκεί διεγείρεται η παροχή χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη και φυσικών οποειδών του εγκεφάλου. Οι ουσίες συνδυάζονται μεταξύ τους για να προκαλέσουν το αίσθημα της ευφορίας και της χαλάρωσης γι αυτό και συνήθως νιώθουμε ότι χαλαρώνουμε μ’ ένα ποτό. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αναστολών.
-Παρ’ όλα αυτά, το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει και στο να ανέβει η αδρεναλίνη μας;
-Βεβαίως θα ανέβει, αλλά αυτό γίνεται πρόσκαιρα. Το επόμενο στάδιο είναι η χαλάρωση και φυσικά η έλλειψη αντίληψης των πραγμάτων ή μάλλον η πιο αργή αντίληψη των πραγμάτων.
-Υπάρχει κάποιος τρόπος ν’ αποβληθεί το αλκοόλ απ’ τον οργανισμό μας πιο γρήγορα;
-Ο πιο γρήγορος τρόπος έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποβάλουμε το αλκοόλ απ’ τον οργανισμό μας, είναι η παροχή νερού και φυσικών χυμών.
-Το να πίνουμε με γεμάτο στομάχι βοηθάει να μην μεθάμε τόσο εύκολα;
-Η κατανάλωση λιπαρών τροφών καθυστερεί την απορρόφηση του οινοπνεύματος. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πίνουμε με άδειο στομάχι.
-Ισχύει ότι τα γλυκά ποτά προκαλούν μέθη πιο γρήγορα;
-Τα γλυκά ποτά, όπως τα λικέρ, μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ωστόσο η γλυκόζη που περιέχουν επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Προκαλούν εύκολα μέθη κι έχουν περισσότερες θερμίδες. Επίσης, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, καταναλώνονται πολύ πιο γρήγορα και δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να αφομοιώσει το αλκοόλ.
-Οπότε, στην ουσία προκαλούν πιο γρήγορη μέθη από τα ξηρά ποτά αλλά όχι και πιο έντονη.
-Ακριβώς. Ένας φυσιολογικός οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει ένα ποτό μέσα σε 1 ώρα το λιγότερο έως και 2 ώρες. Αν το πιούμε πάρα πολύ γρήγορα δεν προλαβαίνει να το αφομοιώσει, αυτό φτάνει στο εγκέφαλο και μας προκαλεί μέθη.
-Η ίδια ερώτηση ισχύει και για τα ζεστά ποτά.
-Λογικό είναι ότι με τη ζέστη υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή έχουμε καλύτερη και πιο γρήγορη αιμάτωση, οπότε φτάνει πολύ πιο γρήγορα στον εγκέφαλο το αλκοόλ.
-Λένε ότι όταν ένας οργανισμός έχει πλέον συνηθίσει το αλκοόλ, δεν μεθάει τόσο εύκολα. Είναι αλήθεια;
-Καθόλου. Είναι απλώς ένας μύθος. Το αν θα μεθύσουμε ή όχι είναι καθαρά πόση περιεκτικότητα, πόσο τοις εκατό αλκοόλ έχουμε στο αίμα μας. Και από το μόνο που εξαρτάται είναι από τον όγκο, άρα την ποσότητα του αίματος που έχουμε. Δηλαδή, ένας μεγαλόσωμος θα μεθύσει πολύ πιο αργά από κάποιον μικρόσωμο λόγο της ποσότητας του αίματος που έχει.
-Υπάρχει περίπτωση κάποιος να αποκτήσει «ανοσία» στο αλκοόλ;
-Όχι. Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που λένε μερικοί ότι «εγώ οδηγάω καλύτερα όταν πιω». Αυτό είναι ένα σφάλμα και μάλιστα θανατηφόρο. Οι αντιδράσεις μας είναι πολύ πιο αργές απ’ ότι όταν είμαστε νηφάλιοι. Γι αυτό και λόγο της κατάχρησης του αλκοόλ έχουμε τόσο πολλά δυστυχήματα.
-Γίνεται να πάθουμε δηλητηρίαση από μεγάλη ποσότητα αλκοόλ;
-Βεβαίως! Δηλητηρίαση και μετά να πηγαίνουμε για πλύση στομάχου και άμα δεν προσέξουμε μπορεί να αποφέρει μέχρι και το θάνατο.
-Αληθεύει το ότι η μπύρα δημιουργεί κοιλιά;
-Όχι, είναι μύθος. Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στην μπύρα, ίσα-ίσα η μπύρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κοντά στο 5 τοις εκατό, άρα έχουμε λίγες θερμίδες. Αλλά υπάρχει το άλλο πρόβλημα. Ότι ναι μεν μία μπύρα των 330ml έχει περίπου 140 θερμίδες, αλλά τα συνοδευτικά μας πάνε στις 1200. Ένα μικρό φακελάκι με πατατάκια το οποίο θα έχει γύρω στις 400 θερμίδες, ίσως κάποιο λουκάνικο, ένα τυρί Gouda… Άρα τα «περιφερειακά» μαζί με την μπύρα είναι αυτά που παχαίνουν και όχι η μπύρα αυτή καθαυτή.
-Με την ευκαιρία, ποιο είναι το καλύτερο ποτό για κάποιον που κάνει δίαιτα;
-Με μέτρο μπορεί κάποιος να πιεί μπύρα ή κρασί λόγω του ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επίσης, η μπύρα κάνει και καλό γιατί έχει φυτικές ίνες, πάρα πολλά μέταλλα καθώς και βοηθάει σε μαλλιά, νύχια και δέρμα. Έτσι και το κόκκινο κρασί που έχει τανίνες, κάνει πάρα πολύ καλό και είναι και αντιοξειδωτικό.
Τα υπόλοιπα που έχουν υψηλό βαθμό (γύρω στο 40 τοις εκατό) έχουν και πολλές θερμίδες. Πάντως ένα ποτό τη μέρα δεν παχαίνει κανέναν.
-Το να καταναλώνει κανείς πάνω από ένα είδος ποτού το ίδιο βράδυ προκαλεί πιο έντονη ή χειρότερη μέθη;
-Το να «μπερδεύουμε» τα ποτά. Βασικά είναι σαν σύνολο το αλκοόλ το οποίο μας μεθάει. Αλλά αν τα μπερδέψουμε θα έχουμε πρόβλημα με το στομάχι. Η ανάμειξη των ποτών μπορεί να προκαλέσει στο στομάχι αντιδράσεις που συνήθως οδηγούν όχι μόνο σε πιο γρήγορη μέθη αλλά και σε εμετό πολλές φορές, κάτι που μας χαλάει τελείως τη βραδιά.
-Οπότε είναι καθαρά θέμα στομαχιού;
-Ακριβώς.
-Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί ποτών που θα έπρεπε να αποφεύγουμε;
-Οι περισσότεροι. Είναι καλύτερα να μένουμε στο ίδιο ποτό ή να υπάρχει εναλλαγή σε κάποιο παρεμφερές. Ας πούμε, το να ξεκινήσουμε με λευκό κρασί και να πάμε σε κόκκινο σε ένα γεύμα, δεν πρόκειται να μας χαλάσει και είναι κάτι το οποίο γίνεται. Συνήθως το πρώτο πιάτο πηγαίνει μ’ ένα λευκό κρασί και στο κυρίως πιάτο αλλάζουμε λόγω του ότι αλλάζει και το φαγητό.
Δανάη Βάσσου
Η φωτογράφηση έγινε στο ART & MUSIC